Міські спільноти Києва початку 1880-х рр. у «Щоденнику» Олександра Половцова - Будзар, Марина; Терещенко, Тетяна (Київські історичні студії, 2021)
У статті розглянуто життя міських спільнот Києва межі 1880–1881 років у сприйнятті імперського чиновника, сенатора Олександра Половцова (1832–1909). Авторська концепція ґрунтується на думці, що важливим складником історичної урбаністики є аналіз діяльності міських співтовариств. У статті використано фрагменти зі «Щоденника» О. Половцова, очільника сенаторської ревізійної комісії, присвячені його перебуванню в Києві восени 1880 — на початку 1881 рр. Це джерело є цінним передусім тому, що автор, не живучі в Києві (ширше — в Україні), споглядав мешканців міста «ззовні». Такий відсторонений погляд дозволяє побачити киян, передусім чиновників адміністративно-управлінського апарату, духовенство, промисловців, поміщицтво, інтелектуалів — від консерваторів до лібералів, — очима «чужого» репрезентанта імперської влади. Цей ракурс дослідження поглиблює уявлення про особливості соціокультурного життя Києва у відповідальний історичний момент — напередодні загибелі Олександра II і воцаріння Олександра III та зміни політичного курсу імперії. Ключові слова: міські спільноти, Київ, 1880-ті рр., Олександр Половцов, сенаторська ревізія, щоденник.