Безкоштовне навчання в Університеті св. Володимира у ХІХ ст. - Наталія, Соколова (Київські історичні студії, 2021)
У статті висвітлено особливості фахової підготовки студентів Університету св. Володимира, котрі мали право навчатись за державний кошт. В умовах панування елітарної освіти, доступної обмеженому колу молоді через її високу вартість та соціальну й релігійну дискримінацію, інститут казенокоштних студентів дозволяв талановитій молоді отримати вищу освіту й реалізуватись на науковому чи бюрократичному поприщі. Використання загальнонаукових принципів історизму та об’єктивності і застосування аналітичного, описового, порівняльно-історичного методів дозволили комплексно вивчити умови навчання та рівень підготовки студентів, котрі навчалися за державний кошт в Університеті св. Володимира у XIX ст. Ключові слова: казенокоштний студент, стипендія, державне утримання, наукові праці, винагорода.