Яків Миколайович Бекман: між російською демократією та українським народолюбством - Світленко, Сергій (Київські історичні студії, 2021)
Статтю присвячено вивченню непростих процесів формування української національної свідомості та ідентичності на межі дореформеного й пореформеного періодів. Постать Якова Бекмана (1836–1863) є однією з цікавих, але недостатньо досліджених в історіографії. Предметом розгляду є його світогляд, форми і методи організаційної та агітаційно-пропагандистської діяльності напередодні буржуазно-ліберальних реформ російського самодержавства. Результатами розвідки стало визначення особливостей світогляду й соціальних практик Я. Бекмана, який типологічно посів місце поміж російською демократією і українським народолюбством на межі 1850-х — 1860-х років.