СПІВПРАЦЯ О. ЛОТОЦЬКОГО Й Б. ГРІНЧЕНКА ЩОДО СТВОРЕННЯ ТА ПОШИРЕННЯ УКРАЇНОМОВНОЇ КНИЖКОВОЇ ПРОДУКЦІЇ У 1894–1900 рр. - Клименко, Нінель (Київські історичні студії, 2020)
У статті проаналізовано співпрацю знаного вітчизняного письменника, публіциста і видавця Олександра Лотоцького з визначним українським письменником, педагогом, літературознавцем Борисом Грінченком впродовж 1894–1900 рр. Дослідження епістолярної спадщини дало можливість встановити, що їх активна діяльність була направлена, у першу чергу, на поширення О. Лотоцьким в Києві української друкованої продукції Бориса Грінченка, виданої у Чернігові. Уперше публікуються архівні матеріали, що розкривають маловідомі подробиці цієї роботи. Підкреслено, що самовіддана та копітка праця О. Лотоцького зі «збирання спадщин» до збірника видавництва «Вік», часто всупереч несприятливим обставинам (цензурі та заборонам), творили підґрунтя національної культури. Крім співпраці у літературній та видавничій сферах, упродовж 1894–1900 рр. відносини обох культурних діячів були дружніми, попри на різні «незручності», які виникали.