РОЛЬ БАСІЛЕВСІВ В ОРГАНІЗАЦІЇ РЕМІСНИЧОГО ВИРОБНИЦТВА ЗА ДАНИМИ ТАБЛИЧОК СЕРІЇ JN - Перещ, Володимир (Київські історичні студії, 2020)
У статті на основі документів серії Jn досліджуються функції пілоських басілевсів. Застосовуючи комбінаторний метод, головну увагу автор зосереджує на аналізі текстів табличок Jn 601 та 431, у яких фіксується здійснення басілевсами функцій контролю за роботою ковалів. Аналізуючи ту роль, яку басілевси відіграють у табличках серії Jn загалом, і функції, які басілевс Apiqota виконує у тексті Jn 431 зокрема, автор показує, що басілевси не були скільки-небудь суттєво чи органічно пов’язані з ковалями, а функція контролю за їх роботою нав’язувалася басілевсам з боку палацу в окремих випадках і відігравала в їх діяльності другорядну роль.