МАТЕРИНСТВО В УКРАЇНСЬКОМУ СЕЛІ КІНЦЯ ХІХ — ПОЧАТКУ ХХ ст. - Корольова, Інна (Київські історичні студії, 2020)
У дослідженні зроблено спробу проаналізувати постать матері в українському селі кінця ХІХ — початку ХХ ст. Розглянуто такі етапи життя жінки: виховання у батьківському домі, заміжжя, вагітність, господарювання. Для створення цілісної картини описано особливості традиційного виховання дитини, що поєднувало в собі церковні догми та місцеві забобони. Часто жінки були вимушені чинити всупереч волі батьків, церкви та всього соціуму, що всіляко осуджувалося без з’ясування причини. Психоісторичний аналіз українських реалій дає змогу розвінчати міф про виключну материнську досконалість, а також одержати більш об’єктивне уявлення про тогочасний інститут сім’ї.