«ПРОЄКТ Д. В. К.» У ПІДГОТОВЦІ СКАСУВАННЯ КРІПОСНОГО ПРАВА В РОСІЇ - Ковальов, Євген (Київські історичні студії, 2020)
У статті проаналізовано зміст «Проєкту Д. В. К.» — документа з архіву Г.П. Ґалаґана, в якому йдеться про поступове скасування кріпацтва через звільнення новонароджених селянських дітей. З’ясовано, що автором його був заможний український поміщик і російський урядовець Дем’ян Васильович Кочубей (1786–1859). Документ, імовірно, було складено 1856 р., коли в Росії розпочиналася підготовка селянської реформи. Встановлено, що пропозиціям Д.В. Кочубея передувала низка схожих проєктів, які з’являлися з кінця XVIII ст. «Проєкт Д. В. К.» залишився нездійсненим, бо не міг гарантувати позитивного вирішення селянського питання.