ДО ІСТОРІЇ УКРАЇНСЬКОГО ДВОРЯНСТВА ПЕРШОЇ ЧВЕРТІ XIX ст.: ЛИСТ КАТЕРИНИ ЮХИМІВНИ ҐАЛАҐАН ОНУКАМ ПЕТРУ І ПАВЛУ (1812) - Будзар, Марина (Київські історичні студії, 2020)
Публікація епістолярію українських дворянських родин допомагає зрозуміти співвідношення ментальних стереотипів та індивідуальних стратегій у діяльності цього стану. Фамільний архів Ґалаґанів уможливлює аналіз і епістолярних комплексів і окремих листів. Публікація листа Катерини Юхимівни Ґалаґан, у дівоцтві Дараган, племінниці Олексія Григоровича та Кирила Григоровича Розумовських, до внуків Петра і Павла, нащадків за батьківською лінією прилуцького полковника Гната Івановича Ґалаґана, репрезентує конфлікт між двома генераціями українського панства. Цю суперечку розглянуто крізь світосприйняття К.Ю. Ґалаґан, завдяки чому епізод з повсякдення українського дворянства є психологічно мотивованим та узагальнюючим.