«ДЕМОНІЗАЦІЯ» ВОРОГА ЯК ПРИЙОМ РОСІЙСЬКОЇ ІМПЕРСЬКОЇ ПРОПАГАНДИ В РОКИ ПЕРШОЇ СВІТОВОЇ ВІЙНИ - Куцик, Руслан; Безпалько, Богдан (Київські історичні студії, 2020)
У статті висвітлено особливості формування російською владою негативного образу ворога серед населення українських земель Правобережжя у 1914–1917 рр. Встановлено, що в умовах війни Російська імперія усвідомлювала необхідність проведення вдалої інформаційної політики як запоруки успіху в боротьбі. Одним із ключових напрямів у цьому контексті було формування негативного образу німців та їхніх союзників. З цією метою влада через різні механізми інформаційного впливу на суспільство практикувала використання такого прийому пропаганди, як «демонізація». Його основним завданням було не лише сформувати негативний образ ворога, а й перевести в площину релігійно-догматичного протиборства добра зі злом та зіткнення двох світів: російського — цивілізованого і германського — варварського.