ВИБОРИ ДО КИЇВСЬКОЇ МІСЬКОЇ ДУМИ 1906 РОКУ: ЗА МАТЕРІАЛАМИ ПЕРІОДИЧНИХ ВИДАНЬ - Іванюк, Олег; Мартьянова, Яна (Київські історичні студії, 2020)
У статті висвітлено вибори до Київської міської думи 1906 р., що розгорнулися на тлі революційних подій і характеризувалися запеклою боротьбою двох політичних проєктів — «новодумської» та «стародумської» партій. Особливу увагу приділено основним етапам проведення виборів і порушенням виборчого законодавства учасниками перегонів. В умовах активізації суспільства у місті виник запит на «нові обличчя» та фундаментальні зміни методів управління. Виразником мрій мешканців Києва стала «новодумська» партія, яка позиціонувала себе як команда господарників, свідомих потреб міста. Під час виборчого процесу було зафіксовано суттєві порушення чинного законодавства, що не дали змоги сформувати повний склад гласних Київської міської думи. Найінформативнішими щодо виборів 1906 р. до Київської міської думи були матеріали газет «Громадська думка» й «Киевлянин». Ці періодичні видання, підтримуючи протилежні за ідеологією політичні сили, детально висвітлювали перебіг перегонів. Особливу увагу редакції газет звертали на сенсаційні матеріали, пов’язані з порушеннями виборчого законодавства, які вочевидь найбільш цікавили читачів.