ПЛАСТ НА ЕМІГРАЦІЇ ЯК ЧИННИК УКРАЇНСЬКОГО МОЛОДІЖНОГО РУХУ МІЖВОЄННОЇ ЄВРОПИ - Гуменюк, Олена (Київські історичні студії, 2019)
У статті розглянуто причини становлення та основні види діяльності українських пластових осередків за кордоном та Союзу українських пластунів-емігрантів. Наголошується на важливості представлення української нації Союзом українських пластунів-емігрантів у міжнародному аспекті. Участь у міжнародних спортивних змаганнях делегацій від Пласту давала можливість поінформувати іноземну громадськість про українські справи. Проаналізовано мережу пластових організацій в Європі в 1920–1939 рр., встановлено, що з огляду на сприятливі умови (економічні та політичні) в країнах Центрально-Східної Європи зосереджувались найчисельніші та найактивніші осередки Пласту.