СУЧАСНА ІСТОРИЧНА ДУМКА ПРО РОЛЬ ІСТОРИКА В СУСПІЛЬСТВІ: УКРАЇНСЬКИЙ ДИСКУРС - Саган, Галина (Київські історичні студії, 2019)
У статті на основі аналізу праць українських істориків, які друкувалися протягом 90-х років ХХ ст. — початку ХХІ ст., з’ясовано позицію щодо сучасної ролі історика в суспільстві, вказано на його нові функції, виокремлено виклики, які доводиться долати науковцям в Україні. Разом з тим відзначено те, як корелюються думки українських вчених зі світовими уявленнями про роль і місію історика. Висновується, що у минулому, майбутньому і сьогоденні лише той історик матиме успіх, який наважиться зробити висновки, що у його часи видаватимуться несучасними. Яким би геніальним не був історик і якими достовірними джерелами він би не користувався, суб’єктивна складова буде завжди присутня у його працях. Тільки порядність історика може гарантувати достовірність досліджень.