РАННЬОСЕРЕДНЬОВІЧНА ІСТОРІЯ СХІДНОЇ ЄВРОПИ У РЕЦЕПЦІЇ ВІКТОРА ПЕТРОВА (В. ДОМОНТОВИЧА) - Андреєв, Віталій (Київські історичні студії, 2019)
У статті здійснено спробу визначити сутність поглядів відомого вченого В. Петрова на соціально-економічний, політичний, етнічний розвиток ранньосередньовічної Східної Європи. Автором вперше реконструйовано концептуальне бачення В. Петровим закономірностей розвитку Східної Європи у порівнянні із Західною в різних методологічних парадигмах. У 1930-ті роки науковець творчо використав потенціал марксизму і запропонував свою схему розкладу родового ладу та становлення феодалізму. У середині — другій половині 1940-х років на еміграції В. Петров у контексті своєї «теорії епох» розумів перехід Європи й України від античності до середньовіччя як міжепохальний злам. У СРСР у 1960-ті роки вчений деталізував деякі моменти ранньосередньовічної історії Середнього Подніпров’я й включив до неї найновіші наукові відкриття. Водночас методологічні засади своєї концепції В. Петров впроваджує в завуальованій формі, адаптує її до реалій радянської науки.