ПОВСЯКДЕННЯ УКРАЇНСЬКОГО ПАНСТВА ДРУГОЇ ЧВЕРТІ XIX ст.: ЛИСТ М. МАРКЕВИЧА П. ҐАЛАҐАНУ - Будзар, Марина (Київські історичні студії, 2019)
Публікація документа приурочена до ювілеїв двох знаних представників української еліти XIX ст. — 200-річчя з дня народження Григорія Павловича Ґалаґана та 215-річчя з дня народження Миколи Андрійовича Маркевича. У листі, що публікується, змальовано тяжкі події сімейної історії Маркевичів — хворобу і смерть батька історика Андрія Івановича Маркевича. Текст містить докладний опис явищ, що передували цій події, та самі обставини смерті А. Маркевича. Зміст документа розкриває ставлення дворянства Лівобережної України до явищ хвороби, смерті, до етичних норм родинного спілкування, до майнових та грошових проблем.