КОЛЕКТИВІЗАЦІЯ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА НА ЖИТОМИРЩИНІ (НА ПРИКЛАДІ СІЛ ГОЛИШІ ТА МАЙДАН ОЛЕВСЬКОГО РАЙОНУ) - Kurylchuk, Natalia (Київські історичні студії, 2019)
У статті висвітлено боротьбу радянської держави з індивідуальною, або ж приватною, власністю її сільських жителів, що увійшла в історію під назвою «колективізація». Завдяки матеріалам численних листувань та звітів членів районного партійного комітету відображено ставлення населення до створення колективних господарств та небажання селянства вступати до них впродовж 1928–1932 років. Розкрито злочинні дії радянських каральних органів у формі необґрунтованих звинувачень та арештів тих осіб, котрі намагалися чинити опір існуючому режимові.