КОЗАЦЬКІ ВІЙСЬКОВІ ФОРМУВАННЯ В ПОЛІТИЦІ ІНОЗЕМНИХ ДЕРЖАВ 1918–1945 рр. - Komar, Volodymyr; Szymanowicz, Adam (Київські історичні студії, 2019)
У статті висвітлюється доля донських, кубанських і терських козаків, котрі після поразки у боротьбі з більшовиками змушені були емігрувати. Опинившись у важких матеріальних умовах, вони співпрацювали з польською і німецькою владою, особливо з нацистами в роки Другої світової війни, які використовували їх переважно для здійснення антипартизанської діяльності. Побоюючись репресій, козаки намагалися уникнути повернення до СРСР наприкінці війни і здалися в полон військам західних союзників. Проте за британсько-радянською угодою вони були репатрійовані до СРСР, де їх спіткала трагічна доля.